Loading tapahtumat

« Kaikki tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on jo mennyt..

Veneen sähköt

26.1. klo 10:00 - 17:30

Esitiedot ja kohderyhmä: Ei erityisiä esitietovaatimuksia. Aloitamme peruskoulustakin tutuista sähkötekniikan yleisistä perusteista ja rakennamme sen päälle. Kurssi soveltuu kaikille veneilijöille, joita kiinnostavat veneensä sähköt.

Tavoite: Kurssin tavoitteena on lisätä ymmärrystä veneen sähkötekniikasta. Maallikoltakin onnistuu pienellä perehtymisellä veneen pienoisjännitejärjestelmän suunnittelu, osien valinta ja asennus. Opitut taidot ovat hyödyllisiä koko veneen pienoisjännitejärjestelmän toteutuksessa alusta saakka, olemassa olevan järjestelmän kehityksessä, tai vikatilannetta selvitettäessä ja korjattaessa. Veneen olosuhteet kuten tärinä, kosteus, korroosio, häiriöt ja tarve ukkossuojaukselle otetaan huomioon. Koulutuksessa tutustutaan myös veneen navigointilaitteiden yhdistämiseen.

Kurssin sisältö:

Sähkötekniikan perusteita: virtapiirinen perussuureet jännite ja virta, vastus, Ohmin laki, ideaalinen jännite- ja virtalähde, jännitteen ja virran mittaaminen, Kirchhoffin lait, sähkövaraus, sähköteho, sähköenergia, tasasähkö (DC), vaihtosähkö (AC), 3-vaihesähkö, signaalit, kela, rele, sähkömoottori, sähkögeneraattori, muuntaja, kondensaattori, sähkömagneettinen säteily, diodi, hakkuri.
Sähköturvallisuus: ihminen ja sähkö, tulipalovaara, sähköalan määräykset ja säädökset, pienoisjännite (≤50 VAC, ≤120 VDC), pienjännite (≤1000 VAC, ≤1500 VDC), sähkölaitteiden kotelointiluokat, sähkölaitteiden suojausluokat, sähkölaitteiden merkinnät, suojalaitteet, kuka saa tehdä sähkötöitä, työkalut sähkötöihin.
Veneen pienoisjännitejärjestelmä: kulutuslaitteet, tehon- ja energiatarpeen määritys, sähkölähteet, akut, akustot, latauksen jako, sähkön jakelujärjestelmä, ylivirtasuojaus, johdotukset ja liitokset, esimerkkijärjestelmiä.
Ympäristö ja suojautuminen: korroosio, ukkonen, sähkömagneettinen yhteensopivuus (EMC).
Tietoliikenne: perinteiset mittaristot, radiolaitteet ja antennit, nykyaikaisten antureiden ja navigointilaitteiden yhdistäminen toisiinsa, NMEA0183, CAN, NMEA2000, Ethernet.
230V pienjännitejärjestelmä veneessä: yksinkertaiset toteutukset, maasähköliityntä, maasähkökeskus, erotusmuuntaja, galvaaninen erotin, akkuvaraajat, muita kulutuslaitteita, generaattori, invertteri, esimerkkijärjestelmiä.

Kouluttaja: Jukka Wallinheimo (HVK). Jukka on sähkötekniikan diplomi-insinööri ja veneilyn harrastaja.

Lisätietoja: Jukka Wallinheimo, jukka.wallinheimo (at) kolumbus.fi

Ruokailu: Tarkoitus on sopia  KOTI-PIZZAN  (Topeliuksenkatu 21) kanssa seuraavaa: Tilaus viimeistään klo 11.00. Kuljetus kerholle klo 13-13.30. Osallistujilta kerätään ruokailun hinta käteisenä, varaathan käteistä mukaan. Vaihtoehtoisesti voi varautua ottamalla eväät mukaan.

Osallistujamäärä: 5 – 30.

Ilmoittautuminen
Kurssi on täynnä ja ilmoittautuminen on päättynyt 19.12.2018. Ilmoittelethan heti mahdollisesta osallistumisesi peruuntumisesta Jukalle sähköpostitse.

 
Ilmoittautuneet
Ilmoittautumiset PaVen kautta (linkki alla)

Lisätiedot

Pvm:
26.1.
Aika:
10:00 - 17:30
tapahtuma Categories:
,
Nettisivu:
http://pave.fi/pave/wordpress/?event=veneen-sahkot-3

Paikka

Humallahden Venekerho, Rajasaarenpenger 6, Helsinki, Suomi