Esittely

Humallahden Venekerho HVK perustettiin syyskuussa 1953. Töölöläistä venekerhoa oli tuolloin perustamassa 43 veneilijää. Jäsenmäärä on tämän jälkeen kasvanut noin kuuteensataan jäseneen. Kerho onkin nykyään yksi Suomen suurimpia moottorivenekerhoja.

Kotisatama paraatipaikalla

20160830_174300_FZ1K_P1110598KPKerhon kotisatama sijaitsee Töölössä Rajasaarenpenkereellä vastapäätä pääministerin virka-asuntoa Kesärantaa ja Sibelius-monumentin äärellä. Kymmenet tuhannet matkailijat käyvätkin vuosittain katselemassa kerhon kotisatamaa ja kerhorakennusta. Tämä paraatipaikka asettaa kerholle erityisiä vaatimuksia siisteyden ja järjestyksen suhteen.

Helsingin kaupunki on vuokrannut kerholle kaksi maa-aluetta laitureineen Rajasaarenpenkereen pohjois- ja eteläpuolelta. Satamassa on noin 250 venepaikkaa, ja vapaita paikkoja on kaiken kokoisille veneille. Alueita käytetään talvisin veneiden talvisäilytyspaikkoina. Kerho on puolestaan rakennuttanut vuonna 1995 valmistuneen kerhorakennuksen huoltorakennuksineen, aidannut alueet, vetänyt laitureille vedet ja sähköt ja järjestänyt septitankin tyhjennyspisteen.

Kerhorakennusta käytetään ympäri vuoden kerhon omien tilaisuuksien sekä jäsenten yksityistilaisuuksien järjestämiseen. Pysäköintitilaa on runsaasti satamaa ympäröivien katujen varsilla sekä Rajasaaressa, ja kerhon pysäköintikortilla saa pysäköidä aidatulla telakka-alueella vapaasti.

Saaripaikka Suomenlahden helmiä

Kerho on hankkinut 1970-luvun lopulla kolmen hehtaarin saaripaikan Porkkalanniemen itäpuolelta Hästön saaresta. Paikka on Suomenlahden parhaita luonnonsatamia, jonne kerho on rakentanut kerhomajan saunoineen, kaksi grillikatosta ja kaksi pientä mökkiä yöpymistä varten. Saaripaikkaan on vedetty sähköt niin saunaan kuin satamaankin. Suojaisessa laguunissa on sekä moottori- että purjeveneille soveltuvat nykyaikaiset laiturit.

Saaripaikka on vilkkaassa käytössä ja siellä on järjestetty erilaisia tilaisuuksia jollakisoista rantaongintatapahtumiin. Vuosittain käyntikertoja kertyy viitisensataa. Jotkut kerholaiset viettävät suuren osan kesästään saaressa kalastellen yli 800 hehtaarin vuokravesillä.

 

Vilkasta toimintaa

Hästö_talkoot_2004_JPKerhon toiminta perustuu talkoohenkeen, mutta tästä huolimatta tai sen ansiosta toiminta on ollut alusta alkaen vilkasta. Kerhon veneiltä edellytetään vuosittaista katsastusta, mikä oikeuttaa HVK:n lipun käyttöön.

Kerho on järjestänyt vuosittain veneilyyn ja navigointiin liittyvää koulutusta niin veneilyn vasta aloittaneille kuin pitkään merta seilanneillekin. Perinteeksi on muodostunut kesäkuussa järjestetty Tallinnan eskaaderipurjehdus, johon voivat osallistua vaikkapa ensimmäistä kertaa Suomenlahtea ylittämään lähtevät veneilijät.

Kerhon sisäisen koulutuksen ja toiminnan lisäksi suhteet ja yhteydenpito kaupungin viranomaisiin sekä muihin veneilyjärjestöihin ovat tiiviit. Kerho on osallistunut vuonna 2003 perustettuun Helsingin veneseurojen neuvottelukunnan eli HELVENEen toimintaan aktiivisesti. Kysymyksessä on helsinkiläisten moottorivenekerhojen ja pursiseurojen sekä Helsingin kaupungin virkamiesten yhteinen neuvottelukunta, jossa käsitellään veneilyyn, satamatoimintaan ja telakointiin liittyviä ajankohtaisia kysymyksiä ja suunnitelmia.