Vapaaehtoistoiminnan tulevaisuus

Paula Laasonen, kommodori

Vapaaehtoistoiminnan tulevaisuus

Suomessa veneily ei ole vain eliitin harrastus. Tämän on tehnyt mahdolliseksi veneilijöiden aktiivinen toiminta veneilyseuroissa. Kun teemme asioita kimpassa, yhdistyksenä, on harrastaminen mukavaa ja veneilyharrastuksemme kustannukset pysyvät kohtuullisina. Tästä HVK on erittäin oivallinen esimerkki.

Miksi me teemme vapaaehtoistyötä yhdistyksessämme? Liittyessämme olemme hyväksyneet toimintatavan, jossa suuri osa erilaisista seuran asioista tehdään yhdessä talkoilla ja olemme sitoutuneet sääntöihimme. Eri toimikuntien järjestämät talkoot ovat toimikunnan palveluja käyttäville osittain pakollisia esim. telakkapaikan saamiseksi, kesän vartiovuorojen hoitamiseksi … osittain täysin vapaa-ehtoisia kuten osallistuminen toimikunnan jäsenenä toimikuntatyöhön.

Veneilyseuroissa, joissa ei ole palkattua henkilökuntaa, löytyy myös paljon erilaisia tehtäviä, joihin kaivataan tekijöitä. Ilmoittaudu siis, mikäli elämäntilanteesi mahdollistaa tällaisten tehtävien tekemisen.

Yhdistyksen kokous on Humallahden Venekerhonkin tärkein päättävä kokous. Yhdistyksen sääntömääräisissä kokouksissa valitaan yhdistykselle hallitus puheenjohtajineen ja hyväksytään hallituksen esittämä, seuraavan kauden toimintasuunnitelma ja budjetti, sekä edellisen kauden toimintakertomus ja tilinpäätös. Yhdistyksen kokous hyväksyy myös mahdolliset muutokset yhdistyksen sääntöihin.

Parhaimmillaan yhdistyksen kokous on innostava, kannustava ja hyväksyvä tehdessään tärkeää tehtäväänsä. Aina ei kaikki kuitenkaan mene aivan putkeen.

Tämänvuotisessa hallituksessa ovat olleet ne jäsenet, jotka ovat kääntäneet yhdistyksen talouden jälleen kestävälle pohjalle, selättäneet korjausvelat ja järkeistäneet kerhon toimintaa. Kaikki hallituksen jäsenet ovat olleet erittäin sitoutuneita, ylittäneet itsensä ja antaneet kerholle suuren osan ajastaan ja energiastaan. Eri toimikunnat ovat tehneet omat toimintasuunnitelmansa ja budjettinsa, joihin toimikunnat ovat sitoutuneita. Ehkä kaikki pilkut ja pisteet eivät olleet sattuneet aivan paikalleen, mutta hallituksen esitykset olivat erittäin innostuneiden ja motivoituneiden toimijoiden tekemiä.

Yhdistyksen kannalta oli varsin harmillista, ettei yhdistyskokous pystynyt hyväksymään hallituksen esittämää sääntömuutosta. Esitys oli tehty yhdistyksen, ei hallituksen tarpeisiin.

Kuinka me itse suhtaudumme vapaaehtoistyötä vapaaehtoisesti tekeviin jäseniimme? Vuoden kuluttua on jälleen uusi yhdistyksen syyskokous, jossa jälleen valitaan useita vastuuhenkilöitä tehtäviinsä. Tämänsyksyiset valinnat olivat erinomaisia – Kiitos siitä!

Toivoisin, että mahdollisimman moni käärisi hihansa ja tulisi mukaan näihin yhteisiin, mukaviinkin talkoisiimme oman venekehomme ja oman itsemme eteen.

Paula