HUOM! Hästön käyttörajoitukset koronapanepidemian aikana

Retkisatama Hästö

kuva-4-hasto-1972x
Hästön lahti vuonna 1972. Valokuva: Jorma Rautapää.

Humallahden Venekerholla on Hästön saaressa Kirkkonummella vuonna 1978 hankittu kolmen hehtaarin suuruinen alue, joka on tarkoitettu kerholaisten omaan virkistyskäyttöön. Saari on entistä Porkkalan vuokra-aluetta, josta muistona on nähtävissä vieläkin kaksi tykin pulttikehää. Saaripaikka on vilkkaassa käytössä ja siellä on järjestetty erilaisia tilaisuuksia jollakisoista rantaongintatapahtumiin. Vuosittain käyntikertoja kertyy viitisensataa, ja jotkut kerholaiset viettävät suuren osan kesästään saaressa. Hästön maisemia pääsee katsomaan tarkemmin esittelyvideossa.

Palvelut

Suomenlahden parhaisiin luonnonsatamiin kuuluvassa suojaisessa laguunissa on nykyaikaiset laiturit, ja syvyys kalliorannan puolella riittää myös purjeveneille (luotauskartta). Kerho on rakentanut saareen tupa- ja saunarakennuksen, kaksi keittokatosta, porakaivon sekä puuseet. Sähköt on vedetty tupaan, saunaan ja laitureille. Tuvassa ja grillikatoksissa voi laittaa ruokaa niin kaasuliedellä, -liesitasoilla, -grillillä kuin hiiligrillilläkin tai vaikka mikrolla.

Lapsille on saaressa pieni suojainen hiekkaranta, keinuja ja mailapelejä. Harrastusvälineitä on hankittu tarpeen ja ideoiden mukaan. Lahtea ja saaren ympäristöä voi tutkia soutuveneellä, kajakkikaksikolla tai vaikka SUP-laudalla. Yöpyä voi veneessä, teltassa tai kesästä 2015 lähtien neljän hengen varattavissa mökeissä. Tarkemmat saaren käyttöön liittyvät ohjeet löytyvät dokumenttisivulta.

Kalastus

Yhdyssilta vanhalle grillikatokselle

Vuodesta 1993 lähtien kerholaiset ovat voineet kalastaa Bergstadin kartanolta vuokratuilla n. 850 hehtaarin vesialueilla. Saaressa on erillinen verkkovaja kalastusvälineiden säilytykseen, ja oman apuveneen voi myös tuoda saareen kesäksi. Tarkempia tietoja Kalastus-sivulla.

Sijainti

Hästöhön on Humallahdesta matkaa n. 16 merimailia joko ulkokautta (Miessaaren selkä – Kytö – Hästö tai Pihlajasaaren ja Melkin välistä – Rysäkari – Kytö – Hästö) tai sisäväylää (Miessaaren selkä – Svinön kanava – Pentala – Hästö). Saaren lähelle pääsee myös maanteitse: Mantereen puolella Flintuddenin rannassa on pieni parkkipaikka ja yhteyslaituri (katso reittiohje tästä).

Hästön tulevat tapahtumat:

Ei tulevia tapahtumia

Retkisaaren sijainti kartalla.

360 asteen panoraama Hästön lippukalliolta. Voit katsella joka suuntaan kuvaa raahaamalla.