Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

PERUTTU! Veneen sähköt (LÄHIKOULUTUS)

22.1. klo 09:00 - 23.1. klo 17:00

Esitiedot ja kohderyhmä: Ei erityisiä esitietovaatimuksia. Aloitamme jo peruskoulustakin tutusta sähkötekniikan teoriasta rakentaen sen päälle matkamme veneen sähköjärjestelmiin. Kurssi soveltuu kaikille veneilijöille, jotka ovat kiinnostuneita veneensä sähköistä ja motivoituneita oppimaan.
Tavoite: Kurssin tavoitteena on lisätä ymmärrystä veneen sähkötekniikasta. Maallikoltakin onnistuu pienellä perehtymisellä veneen pienoisjännitejärjestelmän suunnittelu, osien valinta ja asennus. Ymmärrys on tarpeen, vaikka teettäisit veneesi sähkötyöt ulkopuolisella. Opitut taidot ovat hyödyllisiä koko veneen pienoisjännitejärjestelmän toteutuksessa alusta saakka, olemassa olevan järjestelmän kehityksessä, tai vikatilannetta selvitettäessä ja korjattaessa.
Kurssin sisältö:
Sähkötekniikan perusteita: virtapiirinen perussuureet jännite ja virta, vastus, Ohmin laki, ideaalinen jännite- ja virtalähde, jännitteen ja virran mittaaminen, Kirchhoffin lait, sähkövaraus, sähköteho, sähköenergia, tasasähkö (DC), vaihtosähkö (AC), 3-vaihesähkö, signaalit, kela, rele, sähkömoottori, sähkögeneraattori, muuntaja, kondensaattori, sähkömagneettinen säteily, diodi, hakkuri.
Sähköturvallisuus: ihminen ja sähkö, tulipalovaara, sähköalan määräykset ja säädökset, pienoisjännite (≤50 VAC, ≤120 VDC), pienjännite (≤1000 VAC, ≤1500 VDC), sähkölaitteiden kotelointiluokat, sähkölaitteiden suojausluokat, sähkölaitteiden merkinnät, suojalaitteet, kuka saa tehdä sähkötöitä, työkalut sähkötöihin.
Veneen pienoisjännitejärjestelmä: kulutuslaitteet, tehon- ja energiatarpeen määritys, sähkölähteet, akut, akustot, latauksen jako, sähkön jakelujärjestelmä, ylivirtasuojaus, johdotukset ja liitokset, esimerkkijärjestelmiä.
Ympäristö ja suojautuminen: korroosio, ukkonen, sähkömagneettinen yhteensopivuus (EMC).
Tietoliikenne: perinteiset mittaristot, radiolaitteet ja antennit, nykyaikaisten antureiden ja navigointilaitteiden yhdistäminen toisiinsa, NMEA0183, CAN, NMEA2000, Ethernet.
230V pienjännitejärjestelmä veneessä: yksinkertaiset toteutukset, maasähköliityntä, maasähkökeskus, erotusmuuntaja, galvaaninen erotin, akkuvaraajat, muita kulutuslaitteita, generaattori, invertteri, esimerkkijärjestelmiä.
Teemme viikonlopun aikana useita käytännön harjoituksia opetuskojelaudoilla.
Ota koulutukseen mukaan: Muistiinpanovälineet, laskin ja oma yleismittari (mikäli sinulla on sellainen).
Lounas: Tarkoitus on sopia  pizzerian kanssa seuraavaa: Tilaus viimeistään klo 11.00. Kuljetus kerholle klo 13-13.30. Osallistujilta kerätään ruokailun hinta käteisenä, varaathan käteistä mukaan. Vaihtoehtoisesti voit tietysti ottaa omat evääsi mukaan.
Kouluttaja: Jukka Wallinheimo (HVK). Jukka on sähkötekniikan diplomi-insinööri ja veneilyn harrastaja.
Osallistujamäärä: 4 – 13 (Listalla sijat >13 ovat jonossa mahdollisille peruutuspaikoille.)
Lisätietoja: Jukka Wallinheimo, jukka.wallinheimo (at) kolumbus.fi
Ilmoittautuminen:
Koulutus on peruttu 8.1 koronapandemiatilanteen pahenemisen takia. Katso tarkemmin Paven koronaohjeet.
 

Tiedot

Alkaa:
22.1. klo 09:00
Loppuu:
23.1. klo 17:00
Tapahtumaluokka:
Kotisivu:
https://pave.fi/?event=veneen-sahkot-lahikoulutus

Tapahtumapaikka

Humallahden Venekerho, Rajasaarenpenger 6, Helsinki, Finland