Katsaus kevään koulutuksiin

Koulutuskausi on täydessä vauhdissa, ja maaliskuun aikana HVK:lla on jo ehditty järjestää useampikin kurssi. Ennen vesillelaskuja pidetään vielä tiistaina perinteinen solmukurssi 28.3. sekä teemailta veneen kunnostuksesta 4.4. Molempiin ehtii vielä ilmoittautua!

Veneilysääkurssi 15.3.2017

Sari Hartonen

Kevään ensimmäisen koulutuksen aiheena oli sää veneilijän kannalta. Sitä oli toivottu syksyn jäsenkyselyssä, ja paikalla oli 16 henkeä. Koulutuksen piti Ilmatieteen laitoksen ylimeteorologi Sari Hartonen, joka on myös Vesilläliikkujan sääopas -kirjan toimittaja.

Kahteen ja puoleen tuntiin oli hyvin tiivistetty muutama kokonaisuus. Liikkeelle lähdettiin laajoista ilmiöistä kuten rintamat ja niiden vaikutukset, tunnistaminen ja karttojen lukeminen. Seuraavaksi edettiin paikallisempiin ilmiöihin: tuulen suunnat ja voimakkuus, aallokko, pilvityypit, sumu ja ukkonen.

Lisäksi tutustuttiin sään ennustamiseen, malleihin sekä ennusteiden rajoituksiin ja epävarmuuksiin. Viimeisenä aiheena oli turvallisuus vesillä, varoitukset, niiden tulkinta ja Ilmatieteen laitoksen nettisivut.

Kurssimateriaali oli selkeää, ja sisällön määrä hienosti sovitettu aikatauluun lähes minuutilleen.

Matkaveneilyn valmennuskurssi 18.3.2017

Klaus Salkola selventää springiköysien käyttöä Keski-Euroopassa.

Matkaveneilijöiden yhdistys Marinerit ry järjesti yhteistyössä HVK:n kanssa kaikille avoimen valmennuskurssin, jonka veti Klaus Salkola. Viitisenkymmentä matkaveneilystä kiinnostunutta kipparia sekä miehistön jäsentä sai perusteellisen paketin kokemukseen perustuvaa tietoa ja vinkkejä päivän aikana.

Kurssimateriaalin ja esimerkkien avulla käytiin läpi pitkän venematkan lähtökohdat, asennoituminen ja valmistelu osa-alueineen. Matkanteon taktiikka ja suunnitelmallisuus sekä tyypillisiin ongelmiin varautuminen ovat kaikille hyödyllisiä taitoja, vaikka ei koskaan ulkomaille asti veneilisikään.

Iso osa kurssista käsitteli luonnollisesti ulkomaisia vesireittejä ja satamia, niissä toimimista sekä paikallisia käytäntöjä, esimerkkeinä nostosillat, joet, kanavat sulkuineen ja vuorovesi. Veneiden kiinnitystavat vaihtelevat, ja vaikkapa maasähkön saaminen veneeseen ei ehkä ole niin yksinkertaista kuin voisi luulla.

Lisätietoja matkaveneilystä sekä mielenkiintoisia matkakertomuksia voi lukea Marinerien sivuilla osoitteessa https://www.marinerit.net

Venepäällikkökurssi 25.-26.3.2017

Jori Kosonen

Sopivasti heti matkaveneilyn valmennuskurssin jälkeen pidettiin kaksipäiväinen venepäällikkökurssi, vetäjänä SPV:n valtuuttama veneilykouluttaja Jori Kosonen. Osallistujina oli kahdeksan kurssilaista, joista kuusi HVK:sta. Kurssin aiheita olivat mm. yleiset veneilytaidot sekä vastuukysymykset, matkan suunnittelu, veneen tekniikka, kansainväliset käytännöt, sääilmiöt ja turvallisuus.

Kiitokset kaikkien kurssien järjestäjille, kurssien vetäjille sekä osallistujille! Hengen ravinnon lisäksi kursseilla on saatu nauttia HVK:n kahvilatoimikunnan järjestämistä antimista. Tapahtumien kestosta ja osallistujamäärästä riippuen tarjolla on ollut syötävää suolaisista ja makeista herkuista lounaaseen asti.