Köydet ja muu kiinnittymisvarustus kuntoon ennen veneilykauden alkua

Veneilykausi lähestyy. Noin kuukausi on vielä odotettava Humallahden Venekerhon ensimmäistä veneiden laskupäivää (27.4.). Nyt on hyvää aikaa ennen  laskua ja katsastusta  miettiä ja tarkastaa veneen turvallisuuteen liittyviä asioita .

SPV (Sumen Purjehdus ja Veneily) nostaa vuoden 2024 katsastusten tärkeäksi teemaksi veneiden kiinnittämisen.

– Viime vuoden aikana kovat tuulet ja nopeat vedenpinnan vaihtelut aiheuttivat huomattavan paljon vahinkoja veneille. Tämän vuoksi haluamme kiinnittää huomiota veneiden kiinnitykseen, perustelee SPV:n veneilyturvallisuustoimikunnan puheenjohtaja Tanja Risikko.

Kesän 2023 aikana poikkeukselliset olosuhteet näkyivät myös tapahtumatilastoissa. Suomen meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Marko Stenbergin mukaan tuulisina jaksoina tapahtui paljon vahinkoja, joissa köysiä meni poikki, veneet kolhivat toisia veneitä ja laitureita tai ne irtosivat kokonaan. Laituriin uponneita veneitä oli tuplamäärä verrattuna normivuoteen.

Kauden 2024 katsastustapahtumien yhteydessä tarkistetaan veneiden köydet  ja muu kiinnittymiseen liittyvä varustus myös meidän venekerhollamme. Veneen kiinnitys  laituriin, poijuun tai ankkuriin on aina turvallisuuskysymys. Kannattaa siis tarkistaa köysien vahvuus ja kunto sekä käytettävät haat ym.  Entä kiinnityssolmut – ovatko taidot tallella?

  • Humallahden venekerhon vuoden 2024 viralliset katsastusillat ovat torstait 2.5, 16.5, 23.5, 30.5, 6.6, 13.6. ja 20.6, 27.6. sekä tiistai 7.5. Katsastusaika on klo 17:00 –19:00 ja sitä venytetään tarpeen mukaan.
  • Veneiden laskupäivät 27.4 ja 18.5.

Ilmoittautumiset katsastukseen ja lisätietoja täältä

Teksti ja kuva Esa Ilmolahti

Lähde: SPV uutinen