Ruuveja ja lautoja, sahausta ja vääntämistä aurinkoisessa kevätsäässä

Oli niiiiiiiin mukavaa ruuvaustalkoissa! Naistenpäivän jälkeinen lauantaiaamu valkeni epävakaisesti, mutta kun ruuvaustalkoot alkoivat klo 10, sää oli mitä mainioin. Aurinko paistoi ja kevätjäälle yöllä satanut lumi hohti sen verran kirkkaasti, että aurinkolaseille löytyi käyttöä. Lunta oli satanut myös laitureille ja aamulla jo ennakkoon paikalle saapuneet saivat aloittaa työt putsaamalla laiturit lumesta. Suomenlahdelle oli annettu myrskyvaroitus, HVK:n satamassa oli puoleen päivään mennessä mukavan tuuletonta.

B-, C- ja D-laitureiden kunnostusta varten oli kaupungilta tilattu ja saatu 25 000 ruuvia ja 135 metriä lautaa. Talkoiden tarkoituksena oli kiinnittää ja uusia laitureiden aisojen irralliset kansilaudat. Talkoopäivää varten satamatoimikunta valmistautui sahaamalla laudat etukäteen sopivanmittaisiksi, jotta talkoopäivänä voitiin keskittyä varsinaiseen asiaan, lautojen kiinnittämiseen ruuveilla.

Talkoisiin oli ilmoittautunut lähes 40 henkeä ja ainakin sen verran porukkaa myös tuli. Joku tuli autolla, toinen kävellen, kolmas rollaattorilla, neljäs fillarilla. Ruuvausinto ei katsonut ikää vaan nuorin oli 3-vuotias. Vanhimman ikää ei hienotunteisuussyistä kysytty.

Myös hämähäkki heräsi D-laiturin viereen ihmettelemään innostusta ja työn uurastusta.

Yhteisellä tekemisellä saimme valtavasti aikaiseksi. B- ja C-laiturit tulivat käytännössä valmiiksi ja D-laituri valmistui hyvää vauhtia, osa talkoolaisista ei malttanut lopettaa vielä klo 15.00, jolloin virallinen talkooaika oli jo ylitetty. Lähes kaikki varatut ruuvit käytettiin, jokainen osallistuja ruuvasi keskimäärin 500 ruuvia. Ruuvinvääntimien lisäksi käyttöä löytyi myös vasaralle, sahalle ja lumilapiolle.

Kätevät ja ahkerat emännät olivat varanneet talkooporukkaa varten kahvia, voileipiä, korvapuusteja ja hernekeittoa. Ne maittoivat työn lomassa. Samalla päästiin turinoimaan veneiden kevätkunnostuksesta ja tulevan veneilykauden suunnitelmista.

Pikainen gallup-kysely osallistujien keskuudessa antoi selvän vastauksen: tällaisia kivoja ja yhteisöllisiä tapahtumia lisää.

Satama kiittää kaikkia osallistujia suurenmoisesta työstä kauniin satamamme tekemisessä vielä paremmaksi.