Talven koulutukset pidetty HVK:n osalta

Ensimmäinen kausi osana Pajalahden Veneilykoulua on HVK:n osalta takana. PaVen kurssikalenterissa on vielä tälle vuodelle kursseja jäljellä, mutta ne pidetään muualla. Tässä katsaus HVK:n kerhorakennuksessa pidettyihin kursseihin.

Veneen kunnossapito: Hallittu toimintamalli vai improvisoitua sähläystä?

Klaus Salkolan pitämä, nyt jo perinteeksi muodostunut veneen huolto- ja ylläpitokurssi avasi kauden. Sisältöön kuului kunnossapidon merkitys, huoltojen ennakointi ja suunnittelu, luokittelu, itse tekeminen vai teettäminen, kustannusten hallinta sekä huoltotöiden seuranta käytännön esimerkein.

Matkakertomus: Moottoriveneellä Pohjoiselle jäämerelle

Janne Ignatius esitelmöi

Janne Ignatius kertoi matkastaan jäämerelle lukuisten kuvien ja videon kera, hauskoja anekdootteja unohtamatta. Uusimmassa HooVeeKoo-lehdessä on Jannen kirjoittama perusteellinen artikkeli aiheesta, joten ei haittaa, vaikka esitelmä olisi mennyt sivu suun. Lehdestä selviää muun muassa, miten löytää huviveneelle moottorihuolto Pohjois-Norjan kylistä ja miten voi helpoiten nauttia tuoreista kuningasravuista, vieläpä ilmaiseksi. Matkan pituudesta saa jonkinlaisen käsityksen GPS-jäljen perusteella tehdystä videosta.

Veneen sähköt

Jukka Wallinheimo selventää veneen tietoliikenneväyliä

Jukka Wallinheimo HVK:n koulutus- ja venematkailutoimikunnasta oli valmistellut kattavan tietopaketin, joka pidettiin kurssina nyt ensimmäistä kertaa. Yläkoulutason teoria käytiin perusteellisesti läpi, laajennettuna lukion fysiikalla siltä osin kun veneilijän olisi hyvä asioita osata. Erityisesti kiinnitettiin huomiota sähköturvallisuuteen ja veneen pienoisjännitejärjestelmään (akkujännite), mutta myös 230 voltin maasähköjärjestelmät ja tietoliikenne käytiin läpi. Lisäksi perehdyttiin ympäristön ilmiöihin kuten korroosioon, ukkoseen ja sähkölaitteiden häiriöihin.

Netin keskustelupalstoilta ja epäilemättä myös laituriparlamentista löytyy kaikenlaista neuvoa ja ohjetta, mutta luulo ei edelleenkään ole tiedon väärtti. Siksi perusteiden huolellinen käsittely oli hyödyllistä, vaikka yksipäiväisenä kurssina asiaa tulikin paljon. Kurssipalautteessa kiitettiin laajasti kurssimateriaalia, jonka noin 200 selkeää esityskalvoa ovat erinomainen tuki jatkossakin, vaikka osa teoriasta olisikin mennyt ohi ensimmäisellä kerralla. Kiitosta keräsi myös kouluttajan laaja asiantuntemus.

”Paras venesähkökoulutus, johon olen osallistunut. Ammattitaitoinen kouluttaja. Kiitos.”

Veneilijäkurssi

Jori Kosonen ja veneen valot

Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n koulutusohjelman ensimmäinen kurssi pidettiin kaksipäiväisenä viikonlopun aikana, sisältäen tutkintotentin. Kouluttajana toimi Jori Kosonen HVK:n koulutus- ja venematkakailutoimikunnasta. Kurssilla opeteltiin ja kerrattiin mm. keskeisimmät säännöt, turvalaitteet, perusnavigointi laskuineen sekä veneen järjestelmät ja turvallisuus. Veneen käsittelytaitojen opetteluun kuuluu SPV:n kurssissa myös käytännön osuus, joka tehdään toukokuussa lähivesillä.

Purjeiden trimmaus

PaVen tämän kauden suosituimpiin kuuluva kurssi ei ollut HVK:n järjestämä, mutta kerhon suuri koulutustila soveltui siihen erinomaisesti. Kouluttajana toimi Julius Haartti Pursiseura Sindbadista. Illan aikana käsiteltiin peruspurjehduksessa tarvittavia purjeiden säätöön ja valintaan liittyviä asioita kuten purjeiden säätököydet, virtauslankojen ja purjeiden lukeminen, skuuttipisteet sekä reivaaminen.

 

Tämä ensimmäinen koulutuskausi on ollut menestys, ja tarjontaa on ollut enemmän kuin vuosiin. Kiitokset kouluttajille erittäin korkealuokkaisista kursseista, Pajalahden Veneilykoululle yhteistyöstä, koulutus- ja venematkailutoimikunnalle sekä kiinteistötoimikunnalle järjestelyistä, ja aivan erityisesti kahvilatoimikunnalle, joka hoiti kurssien suussasulavat tarjoilut.