HVK siirtyy aurinkosähköaikaan

Humallahden venekerhossa veneillään ensi kesästä eteenpäin aiempaa ekologisemmin. Kerhorakennusten ja laitureiden sähkö tuotetaan jatkossa kerhorakennuksen katolle asennettavilla kaikkiaan 76 aurinkopaneelilla, jotka Helen asentaa tulevan kesän aikana.

Vaikka moottoriveneily ei lähtökohtaisesti ole ekologisimmasta päästä harrastuksia, se ei estä venekerhoa luomasta lajille mahdollisimman ympäristöystävällistä toimintaympäristöä ja satsaamasta vähäpäästöiseen energiaan.

–  Aurinkopaneelit ovat olleet jo pidempään tyypillinen lisävaruste veneiden katoilla, mutta aurinkoenergian hyödyntäminen tässä laajuudessa, että se kattaa koko venekerhon kesäaikaisen laiturisähkön ja venekerhon rakennuksen, on tietääksemme täysin uutta, investointia edistänyt Jarno Hartonen HVK:n kiinteistötoimikunnasta kertoo.

Tavoitteena tehdä venekerhon toiminnasta ekologisempaa

Hallituksen tekemän investointipäätöksen takana on sekä varautuminen sähkönhinnan heilahteluun, että vilpitön halu tehdä venekerhon toiminnasta entistä ekologisempaa.  Investoinnilla vähennetäänkin merkittävästi kerhotoiminnan hiilijalanjälkeä.

–  Investointien takaisinmaksuajoilla nämä aurinkoenergiainvestoinnit eivät ole yksin perusteltavissa, kerhon talouspäällikkö Ari Koskinen sanoo. Venekerholle investoinnista teki houkuttelevamman Business Finlandilta haettu energiatuki. Koskinen kertoo, että tukipäätös saatiin ja se kattaa 15 % investointikustannuksista.

Nykyaikaisin mukavuuksin varustetuissa veneissä sähköä tarvitaan moniin laitteisiin jääkaapeista valaistukseen. Nyt asennettavien aurinkopaneelien tuottama sähkö vastaa kerhorakennuksen ja satamassa säilytettävien veneiden kesäaikaista sähkönkulutusta. Mahdollinen yli jäävä energia syötetään sähköverkkoon. Kommodori ja venekerhon hallituksen puheenjohtaja Antti Tamminen on erittäin tyytyväinen tehtyyn päätökseen.

–  Investointi luo pohjaa kokonaisvaltaisesti entistä puhtaammalle moottoriveneilylle. Mielenkiinnolla odotamme satamaamme myös ensimmäisiä sähkömoottoriveneitä, joiden akut on meidän satamassa mahdollista ladata 100 prosenttisesti uusiutuvalla ja päästöttömällä energialla, Tamminen iloitsee.