Uusi E-laituri valmistuu lähiviikkoina

Uusi laituri on jo paikoillaan ja aisojen kiinnitys käynnissä.

HVK:n sataman laiturit on uusittu kokonaisuudessaan viimeksi 25 vuotta sitten. Laitureiden kiinnityskettingit ja painot jouduttiin uusimaan tämän vuoden toukokuussa, jotta laitureille menevät sillat saatiin pysymään paremmin paikoillaan.

Suurimmalle rasitukselle alttiin E-laiturin kiinnitysketjuista puolet oli kuitenkin päässyt katkeamaan ja laituri kiemurteli kovalla tuulella. Tästä johtuen E-laiturin uusimisesta aloitettiin neuvottelut Helsingin kaupungin kanssa vuoden 2018 alkupuolella ja uuden laiturin hankinta saatiin lopulta kaupungin budjettiin. Kyse on kerholle merkittävästä asiasta, sillä kaupungille uudesta laiturista tulee kustannuksia isomman uuden moottoriveneen verran. Laituri oli tarkoitus saada käyttöön jo kesälle 2019, mutta jäätilanteen vuoksi asennus uhkasi osua juuri veneilykauden alkuun ja työ päätettiin tehdä vasta syksyllä.

Allmarine Oy pääsi aloittamaan uuden laiturin asennuksen lokakuun toisella viikolla, kun E-laiturin veneet oli saatu siirrettyä väistöpaikoille. Ensin vanha laituri irrotettiin ja uitettiin kokonaisena aisoineen Rajasaaren rantaan. Aisat irrotettiin ja säilöttiin kaupungin varikolle, jossa ne kunnostetaan ja jatkavat elämäänsä jonkun toisen sataman laitureissa. Varsinainen laituri oli niin huonossa kunnossa, että se joudutaan romuttamaan. Katso nopeutettu video vanhan laiturin siirrosta ja uuden laiturin kiinnityksestä >> 

Vanha laituri siirrettiin Rajasaareen uittamalla.

Seuraavana päivänä uusi laituri hinattiin satamaan ja kiinnitettiin paikoilleen uusilla painoilla ja kettingeillä. Aisojen ja pelastusportaiden asennus jatkuu vielä tulevien viikkojen aikana. Tällä viikolla päätetään sähkö- ja vesipisteiden asennuksesta ja laituri valmistuu näillä näkymin lokakuun lopulla.

Vuosien varrella suuren työn laitureiden korjaamiseksi on tehnyt kaupungin huoltoporukka ja erityisesti Tom Liljerström. Erityiskiitokset HVK:n puolesta myös Jussi Mäkiselle, joka on ansiokkaasti ajanut E-laiturin uusimista kaupungin suuntaan sekä Paula Laasoselle ja Markku Riekkiselle, jotka ovat hoitaneet laituriasiaa HVK:n puolesta.