Kuvituskuva väistämissääntö-juttuun

Vesillä liikuttaessa ei ole etuajo-oikeuksia

Merellä kohtaamme monenlaista kulkijaa. Heti HVK:n satamasta lähdettäessä vastaan tulee paitsi muita veneilijöitä, myös melojia ja suppailijoita. Lauttasaaren siltojen jälkeen kohtaamme purjehtijoita ja isoja matkustajalaivoja. Veneilyn ja vesillä liikkumisen suosion sekä laivaliikenteen kasvaessa mahdollisuudet vaaratilanteisiin lisääntyvät.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ja Fintraffic muistuttavat tuoreessa tiedotteessaan, että väistämisääntöjen tulee olla hallussa, jotta liikkuminen vesillä sujuu turvallisesti ja joustavasti. Vesillä liikuttaessa ei ole etuajo-oikeuksia vaan väistämisvelvollisuuksia.

“Liian usein vesillä liikkuessa kohtaa veneilijöitä, jotka eivät tunne vesillä liikkumisen sääntöjä. Jotkut kuvittelevat syystä tai toisesta olevansa etuajo-oikeutettuja. Täytyy kuitenkin muistaa, että vesillä ei ole etuajo-oikeuksia, ainoastaan väistämisvelvollisuuksia. Sääntöjen kertaaminen ei ole kenellekään pahitteeksi, sanoo johtava asiantuntija Kimmo Patrakka Traficomista.

Säännöt ovat voimassa myös väylien ulkopuolisilla vesialueilla. Jotkut purjehtijat taas luulevat, että moottoriveneen on väistettävä purjevenettä, vaikka se ajaisikin moottorilla.

Väistämisvelvollisuudet koskevat myös vesijetteilijöitä. Traficomin tilastojen  mukaan vuosina 2010–2022 on vesiskootterionnettomuuksissa kuollut kymmenen ihmistä. Parina viime vuotena kuolleita on ollut kaksi kesässä.

Hyvä merimiestapa siis kunniaan. Siihen kuuluu monia asioita, kuten juuri väistämissääntöjen noudattaminen sekä toisten auttaminen ja huomioon ottaminen.

Tässä väistämissäännöt pähkinänkuoressa:

Oletko lähdössä ohittamaan toista venettä?
Ohita siltä puolelta, jonka katsot turvallisemmaksi. Huomioi aiheuttamasi aallokon vaikutus toiseen veneeseen. Sivusuuntainen aallokko saattaa keinuttaa venettä rajustikin.

Oletko kohtaamassa toista moottorivenettä?
Kun kaksi moottorivenettä lähestyy toisiaan vastakkaisilta suunnilta, molemmat väistettävät oikealle. Yleensäkin väylällä tulee liikkua oikeaa reunaa pitkin. Näin vastaantulijat kohdataan sujuvasti ja turvallisesti.

Kun moottoriveneiden kulkusuunnat risteävät, vasemmalta tuleva on väistämisvelvollinen eli väistää oikealta tulevaa. Mikäli mahdollista, vasemmalta tulevan on syytä väistää oikealta tuleva vene perän takaa.

Oletko moottoriveneilijänä kohtaamassa purjeveneilijää? Moottoriveneen tulee väistää purjeilla kulkevaa venettä.

Oletko liikkeellä purjeveneellä? Purjeveneet väistävät toisiaan tuulen mukaan. Jos tuuli on samalta puolelta, tuulenpuoleinen väistää. Jos tuuli on eri puolilta, väistää se, jolla tuuli on vasemmalta puolelta. Moottorilla liikkuva purjevene katsotaan moottoriveneeksi, jolla ei ole erityisoikeuksia muihin veneisiin nähden.

Huvivene väistää kauppa-aluksia kaikilla kauppamerenkulun väylillä
Suomen rannikolla liikkuu kesäisinkin runsaasti rahti- ja matkustaja-aluksia. Veneen päällikön on oltava erityisen tarkkana etenkin ahtailla ja vaikeakulkuisilla väyläalueilla, joissa kauppa-alusten turvallista kulkua rajoittaa niiden suuri syväys ja hidas ohjailtavuus. Jos veneilijä arvioi väärin laivan liikkeen tai muuten joutuu törmäyskurssille suuren aluksen kanssa, ei laivalle jää suuriakaan mahdollisuuksia väistää venettä.

Juttua päivitetty 4.7.24 vesijettien osalta.

Lisätietoja: Väistämissäännöt vesillä

Teksti ja kuva: Esa Ilmolahti